Kadınların profesyonel oyunu İngiltere’de yeni bir döneme giriyor; WPLL, kontrolü FA’den devralıyor.

Ağustos 15, 2024

İngiltere’de kadın profesyonel futbolunda yeni bir dönem resmen başlamıştır. Üst iki lig, FA’den bağımsız ve kulüp sahiplerinin oluşturduğu bir yapı tarafından devralındı ve CEO Nikki Doucet bu yapının başını çekiyor. Geçici olarak “Kadın Profesyonel Ligi Limited” (WPLL) adını taşıyan bu yeni yapı, Barclays Kadın Süper Ligi ve Barclays Kadın Şampiyonası’nın sorumluluğunu üstlendi. Kulüpler, artık bu yeni şirketin hissedarları durumunda ve amaç, kadın futbolunu dönüştürerek oyuncular ve taraftarlar için dünyanın en ayırt edici, rekabetçi ve eğlenceli kadın futbol kulüp yarışmasını oluşturmaktır.

CEO Nikki Doucet, “Kadın profesyonel futbolunun bir sonraki başarılı dönemi, iş birliği temelleri üzerine inşa edilecektir. Bu süreçte tüm paydaşlarla iş birliği yapmaktan heyecan duyuyoruz ve kadın futbolundaki ayırt edici nitelikler, değerler ve ilkeleri kullanarak liglerimizde dönüşüm ve sürdürülebilir büyümeyi yönlendirmeye kararlıyız” dedi.

Son yıllarda, İngiltere’de kadın futbolu benzersiz bir büyüme gösterdi; taraftar katılımı arttı, maçlara olan ilgi yükseldi ve her seviyede katılımda büyük bir artış gözlemlendi. “Bu ivmeyi devam ettirerek, oyuncuların refahı ve gelişimi öncelikli olan, canlı bir taraftar topluluğu oluşturan ve sporun büyümesini destekleyen bir ortam yaratmaya kararlıyız” diye ekledi.

Bu yeni dönem, İngiltere’de bağımsız ve özelleşmiş bir organizasyonun kadın futbolunu ileri taşımak amacıyla oluşturulması anlamına geliyor. Oyun için sağlam bir yapı kurmak, uzun vadeli sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve yönetişimi şeffaf ve hesap verebilir kılmak öncelikler arasında yer alacak.

WPLL’nin yönetim kurulu, 2019 yılında iki lig yönetim kurulunun birleştirilmesinden bu yana kadın profesyonel liglerine başkanlık yapan Dawn Airey CBE’den oluşuyor. FA, özel hissesi aracılığıyla yönetim kurulunda bir koltuğa sahip olacak. Ayrıca, Premier Lig, faizsiz 20 milyon sterlinlik tohum finansmanı kredisi ödenene kadar yönetim kurulunda yer alacak.

Premier Lig CEO’su Richard Masters, “Bu, İngiltere’deki profesyonel kadın futbolunun gelişimi için önemli bir an ve Kadın Profesyonel Ligleri’ni hem finansal olarak hem de uzmanlık sağlayarak desteklemekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

WPLL’nin yeni liderlik ekibi, CEO Nikki Doucet’a rapor verecek olan baş işletme müdürü Holly Murdoch, geçici pazarlama müdürü Ruth Hooper, futbol müdürü Mirelle Van Rijbroek ve gelir müdürü Zarah Al Kudcy’den oluşuyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir