Doğu Batı ile Buluşuyor: Chelsea’yi Değiştiren Mentor

Ağustos 22, 2024

Vinay Menon’un Futbol Kariyeri: Chelsea’de Yeni Bir Dönem Başladı

Vinay Menon, 2009 yılında Chelsea’nin sahibi Roman Abramovich’in batı Londra’daki malikanesinin kapısını çaldığında futbol hakkında pek bir şey bilmiyordu ve hayatında hiç maç izlememişti. Ancak o an, hayatını değiştirecek bir toplantıya girecekti. Kerala doğumlu Menon, annesinin ‘yogi’ dedesinden ilham alarak wellness alanında bir kariyer peşinde koşuyordu. Dubai’deki lüks bir otelde milyarderler ve ünlüler için yoga ve rahatlama seansları düzenlerken, o dönemde Abramovich’in eşi Dasha’nın babası bir seans için rezervasyon yaptırdı.

Menon, Abramovich ailesine özel dersler vermek üzere Londra’ya geldi. Fakat Roman Abramovich, Menon’dan o kadar etkilendi ki, onu Chelsea’nin Cobham antrenman kırsalına gönderdi ve Premier Lig’in ilk wellness koçu olarak birinci takım kadrosuyla çalışması için talimat verdi. Menon, "Roman bunu istemişti ve oldu," diyor. "Futbola hiç maruz kalmamış bir Hindistanlı olarak büyük bir kulübe girmem oldukça zor görünüyordu. Ama bu değişimi başlatan Abramovich olduğu için herkes değişime hazırdı."

Menon’un gelişi, son beş sezonda Premier Lig şampiyonu veya ikincisi olan takım için bir kültür şoku oldu. "Elit performanstan bahsediyoruz – değişiklik her zaman zordur," diyor Menon. "Eklemek ya da çıkarmak her zaman zordur, çünkü insanlar zaten iyi performans gösterirken neden değişsinler ki?” Ancak, bazı oyuncular Menon’un yöntemlerini denemeye açık oldu.

Golcü Didier Drogba, Menon’un en büyük destekçisi haline geldi. Menon, "Drogba ilk olanıydı – Chelsea büyük bir aile gibiydi. Yemekhane de otururken sohbet etmeye başladık," diye ekliyor. "Ona ne yapabileceğimi söyledim, o da denemek istedi."

Menon’un seansları meditasyon, oyuncuların zihinsel yaklaşımlarını geliştirme ve üst düzey baskı ve incelemenin getirdiği olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmak üzerineydi. "Ben unvanı olmayan bir kişiyim, oyunculara kendilerine nasıl bakacaklarını ve fiziksel etkilerini nasıl dengeleyeceklerini öğretiyordum," diyor Menon.

Menon, Chelsea’nin teknik ekibinde 13 yıl boyunca çalıştı ve Carlo Ancelotti, Rafael Benitez, Jose Mourinho, Antonio Conte ve son olarak Thomas Tuchel gibi teknik direktörlerle görev yaptı. "2010’dan itibaren kazandıkları tüm kupaların bir parçası olma fırsatı buldum," diye hatırlıyor.

2022 yılında Chelsea, Todd Boehly ve Clearlake Capital tarafından Abramovich’ten satın alındığında, Menon büyük bir personel kesintisinden etkilendi. Abramovich, Ukrayna’nın işgali sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantıları nedeniyle yaptırım uygulanması sonucu kulübü satmak zorunda kaldı. Kulüpteki bu değişim, Chelsea’nin kadrosunda yaşanan sakatlıklarla aynı zamana denk geldi, ancak Menon yeni sahiplerin kulübü istikrara kavuşturacağını düşünüyor.

Menon, 2022 FIFA Dünya Kupası’nda Roberto Martinez’in Belçika teknik ekibinin bir parçası olarak yeni bir yola girdi. Hindistan, dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Dünya Kupası’na hiç katılmadı ve Menon’un varlığı, yurtseverleri tarafından dikkatle izlendi. "Bu temsil her zaman ev sahibi ülkem ve genç nesil için bir kariyer olduğunu göstermeye yardımcı olur," diyor.

Menon, Hindistan’daki futbol altyapısının değişmesi gerektiğine inanıyor. "Biz 1.4 milyar insanlık bir ülkeyiz ve ana sorun filtrelemedir. 100’den fazla altyapı seviyesinde kulübe ihtiyacımız var," diyor. Menon, ülkesi için hazır olduğunu belirtiyor: "Eğer ülkemin bana ihtiyacı olursa, her zaman orada olacağım. Er geç Dünya Kupası’nda olacağımıza eminim."

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir