Barcelona, gencin geleceğini önemli sözleşme düzenlemesiyle güvence altına aldı

Ekim 1, 2024

Barcelona, kendi altyapısından yetişen orta saha oyuncusu Marc Bernal ile yeni bir sözleşme imzaladı ve bu sözleşme, genç oyuncunun serbest kalma bedelini oldukça yüksek bir rakama çıkaracak. Mayıs ayında 17 yaşına giren Bernal, 2024/25 sezonunda Pedri ve Gavi gibi genç yaşta parlayacak bir sezon geçirmesi bekleniyordu. Ancak, yükselen yetenek, Barcelona’nın La Liga’daki ilk üç maçında forma giymesinin ardından, Rayo Vallecano’ya karşı yalnızca üçüncü maçında ön çapraz bağ (ACL) yırtığı yaşadı ve bu durum, onu muhtemelen mevcut sezonun geri kalanında ya da büyük kısmında oynatamayacak.

Buna rağmen, Barcelona, Bernal’ın geleceğini güvence altına almak için adım attı. Resmi olarak, hala 19 yaş altı takımının bir parçası ve sözleşmesinin süresi değişmedi, halen 2026 yazında sona erecek. Ancak anlaşma, 2029 yılına kadar üç yıl daha uzatma seçeneği ve yeni bir 500 milyon euro (417 milyon pound) serbest kalma bedeli içeriyor.

Artık Bernal’ı alma maliyeti yarım milyar euro olacak. Barcelona, daha önce Paris Saint-Germain’in 2017’de Neymar’ı dünya rekoru 222 milyon euro bedelle kapmasını istemeden serbest kalma maddesinin devreye girmesiyle zor durumda kalmıştı. O dönemde bu rakam büyük bir engel olarak görülüyordu, ancak PSG bunun yanlış olduğunu kanıtlayarak Brezilyalı oyuncuyu zirve döneminde kadrosuna kattı.

İspanyol futbolunda serbest kalma maddeleri zorunlu olmakla birlikte, kulüplerin bu bedelleri abartılı rakamlara belirlemesi konusunda herhangi bir kural yok. Cristiano Ronaldo’nun Real Madrid’deki serbest kalma bedeli baştan itibaren 1 milyar euroydu ve yalnızca 33 yaşındayken kulüpten ayrılma aşamasına geldiğinde bu bedelin düşürüldüğü bildirildi.

Barcelona için, 1 milyar euro’luk serbest kalma bedelleri, en iyi oyuncuları için standart haline geldi. Ancak Lionel Messi’nin serbest kalma maddesi hiç bu kadar yüksek olmadı; 2017’de imzaladığı yeni dört yıllık sözleşmeyle 700 milyon euro’ya ulaştı – PSG’nin Neymar’ı kapmadan bir aydan daha az bir süre önce bu, Camp Nou’daki son sözleşmesi oldu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir